In tijden van crisis(stress) slijt het lichaam sneller.

Wanneer het lichaam langdurig wordt blootgesteld aan stress, reageren de antilichamen op dezelfde manier op stress als dat ze zouden hebben gedaan als op ziekteverwekkers. Gevolg hiervan is dat niet alleen de schadelijke cellen maar ook de gezonde cellen worden aangetast, waardoor deze vroegtijdig verouderen.

Vroeger hadden we ‘stress’ nodig om te overleven, vechten en te vluchten voor roofdieren. Door deze boodschap wordt je hypofyse(?) geactiveerd waardoor er een hormoon (corticotropine) vrijkomt in het lichaam. De bijnier komt hierdoor in actie en maakt adrenaline en cortisol aan

 • Adrenaline: versnelt de hartslag en ademhaling en bereidt de spieren voor op actie: het lichaam is klaar om te reageren op het gevaar
 • Cortisol: verhoogd het glucosegehalte in het bloed en stimuleert het de dopamineaanmaak. Hiermee wordt ons lichaam ‘opgeladen’ om het gevaar aan te gaan.

Kortdurende stress kan ons helpen, en is op dat gebied dan ook nuttig. Echter staan we in het dagelijks leven veel langer onder de zelfde druk/stress. Dit zorgt ervoor dat we continue ‘aan’ staan, waardoor de neuronen van het geheugen worden aangetast en afscheiding van bepaalde hormonen worden geremd, waardoor depressie kan worden uitgelokt.

Neveneffecten kunnen tevens zijn:

 • Geïrriteerdheid
 • Slapeloosheid
 • Angstgevoelens
 • Hoge bloeddruk

Korte uitdagingen kunnen positief zijn voor het lichaam en geest, echter dient chronische stress op tijd te worden aangepakt om veroudering van ons lichaam te voorkomen.

Stress heeft dan een verouderde effect op het lichaam, ook geeft het daarnaast allerlei verstoringen in het lichaam, van het maag-darmkanaal tot en met de huid.

Lichte mate van stress heeft daarentegen ook weer positieve effect op de lichaam en geest. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat personen met een lichte mate van stress meer toewijding en prestatiegerichter werken, langer leefden dan personen die voor een rustigere levensstijl en een vroege pensionering kozen.

Stress verlichten volgens de Japanse wijze:

 • Ga langer dan gebruikelijk in bad en luister naar muziek terwijl je tot rust komt. Er is badzout te koop dat spierontspannend werkt.
 • Houd je bureau, huis, kamer en alles om je heen schoon en netjes. Voel je je gestrest, dan is het wellicht zaak als eerste je omgeving op orde te brengen.
 • Doe rek- en strekoefeningen en haal diep adem
 • Zorg voor een uitgebalanceerde voeding
 • Geef jezelf een hoofdmassage waarbij je druk uitoefent met je vingers
 • Mediteer, het maakt niet uit voor welke vorm je kiest. Het verdient wel aanbeveling ergens heen te gaan waar je in groepsverband kunt mediteren, want dan houd je het langer vol dan wanneer je het alleen doet.

Gezond en geregeld leven.

Aandacht aan je voeding geven.

Neem geen pillen naar believen,

Zoek liever alternatieven.

Laat je nooit door angsten nerven.

Je humeur door niets bederven,

Bewegen en je amuseren.

Onder de mensen verkeren.

En al doende blijven leren.

– Roberto Abadie Soriano (1895-1992) –